Începe goana după petarde și artificii. Tragedia din "Colectiv" asmute Poliția pe firmele de profil

227
Începe goana după petarde și artificii. Tragedia din

Articole de la același autor

Acțiunea "Foc de artificii" va debuta în câteva zile la nivel național. Ofițerii Serviciilor Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase vor verifica cum își desfă-șoară activitatea persoanele fizice și juridice care comercializează obiecte pirotehnice. Incidentul de la Clubul Colectiv face ca oamenii legii să devină mai duri și să facă mai multe controale pentru a preveni orice eveniment negativ.


"Cu această ocazie se vor avea în vedere și societățile care importă sau efectuează achiziții intracomunitare cu astfel de produse, care se re-autorizează și care efectuează alte operațiuni cu produse pirotehnice. În această perioadă, recomandăm părinților să supravegheze copiii cu atenție, deoarece aceștia pot fi expuși incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice", a declarat ag. șef adjunct Bogdan Păduraru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. 


Cei care comercializează articole pirotehnice o pot face numai în spații destinate vânzării unor astfel de articole. Cel mai important este faptul că trebuie să obțină autorizația din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța și bineînțeles după ce a obținut acordul din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. 


Potrivit legii, încăperile în care se depozitează și se mânuiesc materii explozive pentru articole de vânătoare, perforări de sonde, articole pirotehnice, fuzee antigrindină, capse de alarmare CFR, diferite tipuri de cartușe de semnalizare și altele asemenea trebuie să fie construite din materiale incombustibile și să aibă o singură ușă de acces, confecționată din metal. 


"Articolele pirotehnice se păstrează în ambalajul original, sau în unitatea de ambalare cea mai mică a furnizorului, în încăperi construite conform prevederilor art 66, după cum urmează:


a) în clădiri cu spații comerciale în încă-perile de comercializare, numai articolele pirotehnice din categoriile F1 și P1, până la o greutate brută de 100 kg;


b) într-o încăpere alăturată spațiului de comercializare care nu servește locuirii continue de către persoane, numai articole pirotehnice din categoriile F1 și P1, până la o greutate brută de 500 kg;


c) în clădiri nelocuite situate în zone populate sau într-o încăpere de depozitare a unei clădiri utilizate în exclusivitate în scopuri industriale este admisă păstrarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 și P1 până la o greutate brută de 1.000 kg. Cantități mai mari decât cele prevăzute la alin 1 și articole pirotehnice din categoriile F2, F3, F4, P2, T1 și T2 se păstrează numai în depozite de articole pirotehnice autorizate", se arată în HG 536/2002. 


Interzise minorilor


Persoanele fizice nu au voie să dețină și să cumpere articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2 - F4 , T2 și P2. Cei care doresc să organizeze jocuri de artificii o pot face prin firme specializate, respectiv printr-un pirotehnician. Cei care nu respectă condițiile legale riscă o amendă între 5.000 și 7.500 de lei. 


Din categoria celor care pot fi folosite fac parte F1, T1 și P1, respectiv confeti, focuri bengale, chibrituri bengale, bețișoare bengale, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonate, șerpi, scântei, bobițe explozive. 


Cei care vând produse pirotehnice minorilor riscă închisoarea de la trei luni la un an. "Recomandăm să folosiți cu multă atenție articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite, ori vătămări corporale care ar putea să umbrească frumusețea sărbătorilor de iarnă", a adăugat Bogdan Păduraru. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3353 secunde